Saturday, February 6, 2016

Roti arab dan kuahnya.

Resipi ni ambek kt google sbnrnya... Minta maaf xreti nk copi link dgn hp..huhu..ni pon first time try copy paste.. Wuwu..

Ceritanya,kat raban dulu mmg ada menu roti arab cicah kuah kari ni... Cair je karinya.. Yelah org berniaga utk budak ja.. Nk jual murah. Lepas tu, utk rmt plak tu kan...

Pastu kat istafa ternampak ada roti arab seakan kat raban tula... Mmg teringat. Dan teringii...

Soo kali kedua pegi, belila.. Pastu hr ni katanya mak dgn adik2 nk mai umah.. Sbb aku tinggal sorg ni.husband dgn anak balik klate.. Aku xikut sbb tgh standby adik nak bersalin.. Aku buatla kuah tu.. Nk buat pon google la resipi dulu.. Heheh.. Ni jela aku puas hati dgn resipi ni ja.. Tp bnyk gakla menda xda.halia hilang ntah ke mana. Rempah kering pon takda. Lantakla.. Buat jela guna apa yg ada... Nila resipinya..utk rujukan sendiri jugak...roti arab den xbuatlakan.tp tempek jela. Sbb mana tau nk buat...

Roti arab

bahan-bahan

500g tepung gandum
6g yis kering
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300ml air suam
minyak masak untuk menggoreng

 p/s: saya tak sukat secara detail pun.if 500g tepung tu hasilnya banyak sgt..sy guna sikit je.rasanya tak sampai 300g :).so yang lain tu saya agak2 je supaya terjadi doh:)

cara-caranya
gaulkan tepung dan yis supaya sebati.di bekas lain, campurkan gula, marjerin, minyak masak dan air.gaul sampai gula hancur yemasukkan campuran (2) kedalam bahan(1)uli sampai terjadinya doh.sampai tak melekat ditangan.perap doh dalam bekas bertutup selama 1 jambila sudah satu jam, tumbuh doh untuk buang angin dan kepalkan bulat-bulat kecilcanaikan nipis dan boleh da menggorenggoreng dalam minyal yang banyak. tunggu sampai roti tu kembong baru balikkan roti tu ye..selamat mencuba!sedap sangat...kari ayam 

bahan-bahan

beberapa ketul ayam yang di potong kecil
2 ketul kentang( ikut suka korang nak letak banyak mana) yang di potong dadu kasar
 1 paket rempah kari
 1/2 biji kelapa ( santan ikut suka korang nak banyak mana pun.jangan cair sangat)
halia, bawang putih dan bawang merah( dikisar halus)
bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis- untuk menumis
garam secukupnya 
minyak untuk menumis 
air.

cara memasak
panaskan minyak, tumiskan bahan yang dikisar, bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.ada daun kari boleh letak!takde pun takpe..hehebila agak garing, masukkan pes kari( rempah kari+ air) dan masak sampai naik minyakmasukkan ayam dan kentang. masak sehingga air ayam kering ye..gaul selalu takot nanti hangit pulak..masukkan santan, dan garam..masak sampai mendidih dan sehingga kentang empuk..selamat mencuba :)

Thursday, December 24, 2015

Open House 2010 di asrama

Assalam... Semalam dlm proses nk tidurkan diri (preggie ni susah nau nk lelap mlm2.kalo siang cepat plak lelap) teringatla kat satu event(eventla sangat kan) yg aku buat masa final year kt ippm dulu...which is open house la kononnya... Tp buat kat bilik jela...

Tujuan buat tu utk raikan aku dh bebas dr thesis... Dh siap bentang sbb aku presenter first..

Kebetulan masa tu masih mood raya.so aku buat ala2 open house jela..

Aku takda banyak budget.tp aku dh teringin sgt nk buat,so aku go on jela dgn apa yg ada..

Apa yg aku buat??

Aku survey dulu harga rendang kat makcik yg jual kat gerai depan asrama tu..tak brapa igt harganya.. Tp makcik tu mcm xpernah diorder mcm tu,so dia mcm bg harga murah ja..dia pon baru nk cuba2 kan..

Dh puas hati dgn harga tu,aku order rendang ayam untuk 10 org.. Dan sambal bilis utk 20 org...mula2 nk ambik sambal bilis utk 10 org ja.tp sbb harga dia murah,aku tmbh lg double... Dalam RM50 habis kat rendang dgn sambal tu.

Makanan lain

Lepas tu dlm sehari sblom tu, aku g shopping kat tesco.. Kat tesco pon habis dlm RM 50.. So total spend rm100 mcm tu...

Apa yg aku beli?

1.  Salad. Aku mmg suka buat salad dan salad boleh tahan smpai esoknya utk aku buat.. Dgn sos salad sekali kot.aku pon x igt.

2. Serbuk agar-agar. Yg boleh bancuh dgn air panas ja.

3. Nenas dlm tin.utk letak dalam agar-agar.

4. Bancuhan utk kuah kacang.. Ni nk buat backup plan kalo katakan sambal dgn rendang xcukup... Tp tak guna pon sbb aku dh letih sgt mlm tu.

5.nata de coco. Nk letak dalam air.. Aku tak beli kordeal sbb dh ada kordeal air naga yg beli kt mydin.

6. Nasi himpit nona yg paket besar.

7.cawan dan pinggan kertas sikit.

Mlm tu aku dh mula proses barang2.. Aku try rebus nasi himpit nona tu guna water hitter... Tp mestila tak berjaya lgsg!! Aku give up.

Esoknya aku bawa sekampit nasi himpit tu ke kafe.. Pastu minta tlg akak tu rebuskan.. Lepas habis kelas, aku g ambik.. Alhamdulillah.no charges.... Siap aku pinjam jug dengan cawan sikit kot.xbrapa igt aku guna cawan sendiri ke pinjam.

Balik tu terusla aku proses agar-agar dengan salad.. Ada sikit kacang yg aku x habis mkn, tabur ja atas salad tu..tak igt samada aku letak telur rebus ke pe dlm salad tu.. Nt kalo jumpa gmbr,aku masuk dlm ni e..

Ais pon aku ada beli kt gerai blkg asrama tu. Utk buat air kan..

Air naga tu sbnrnya tak sedap bila aku bancuh sblom tu,sbb tu yg x habis2 lg.. Aku kan suka mkn benda yg healthy.so konon ambek air buah kan bagus.tp xsdap plak...luckily idea utk tmbh nata de coco tu sgtla bagus..air tu jd sedap sgt... Tmbh ais plk kan.. Dengan air perisa laici dlm nata de coco tu...mmg superb sgt air tu.. Hehe..

Dlm kol 2-3 kot aku g ambek rendang dgn sambal bilis yg aku order tu.. Best sgt makcik tu siap letak dlm tray.. Nmpk mcm high classla sikit.hehe.bg akula.

Aku pon potong2 nasi himpit.. Lepas tu baru aku pegi panggil org dtg...

Mlm tu rasanya aku dh buat invitation kat mesej facebook. Private jela invite beberapa junior yg aku rapat... Aku pon dh inform roomate dgn jiran sebelah which is dayah sama batch..

Aku sbnrnya duduk hostel sorang ja.. Kawan sekelas lain semuanya duduk luar... Tp aku x ckp even sepatah pon kat diorg.. Sbb aku takda budget nk ajak ramai org..sori korang.. I mmg xda duit.lgpon sush plak korg nk masuk asrama... Lps kejadian tu pon aku x berani nk update kat fb ke hapa.. Aku takut diorg kecik hati..

Ptg tu, bila aku kira2 rendang dgn sambal tu mcm banyak,baru aku start panggil ramai org.. Sbb aku risau sgt2 tak cukup nk bg org makan.kalo aku main ajak ja..aku panggil level bawah blok b tu ja.ketuk tiap bilik ajak dtg.. Sbb level bawah kan tak bnyk bilik..

Bila org start dtg tu aku seronokla.tp ya Allah risau ni x habis. Takut x cukup...dayah ada jugak beli kerepek utk topup.. Dayah bagus.. Di paham bila aku ckp nk buat open house, kalo dia nk sumbang apa2.. Dia pon beli kerepek tu.. Sbnrnya aku just hope dia bg lebihan biskut raya yg ada pon ok dh...aku tgk dayah mkn pon sikit ja.. Maybe dia risau x cukup...

Sbnrnya aku xdala panggil semua org.. Ada kawan2 roomate aku yg dtg dan tny tak ajak ke?? Alahai bukan taknak ajak,tp akak takda budget dik.. Huhu.. Tp aku ajak jugakla..meh makan meh... Aku mmg agak rapat jugak dgn diorg.tak smpai hati taknak ajak.. Tp sbb risau sgt,aku pon xterserempak diorg,tu yg x terajak tu...

Yg dtg pon sgtla considerate.. Ada yg x sentuh pon pinggan kertas tu sbb agaknya nmpk ada sikit ja.. Diorg guna bekas2 plastik yg ada pastu diorg basuh ja sendiri... Bagusnyala tetamu2 ku... Tq sangat dearest semua...

Aku ada jugak simpan sikit rendang dgn smbal utk junior yg plg rapat dgn aku. Rehan & tmun.. Sbb diorg lmbt sikit dtg..tp akhirnya yg tu jugak menyelamatkan pada akhir2 org mai..

Junior yg baik dgn aku mcm ira, ain, zubaidah,zahidah yg sepraktikum pon aku ajakla.diorg dtg lewat skali geng 3 org praktikum ni.. Kesian diorg dpt yg saki baki jela..

Mlm tu bila dh habis semua lauk, aku pon start membasuh semua bekas jela.. Tak tunggu dh.. Lgpon dh dekat pukul 11 kot masa aku tutup kedai tu...

Perasaan?? Seronok sgt..even penat mak ai...tidur x igt dunia..

Feedback??

Salad aku win.. Nana asyik sebut salad aku sedap.haha.

Air naga + nata decoco tu pon win.. Semua suka..

Nak tau x?? Smpai sekarang ni pon masih lagi junior aku dok sebut pasal open house aku.. Diorg kata legend... Hahaha..

Sbnrnya takda niat nk jd legend ke pe.. Mmg ikhlas sgt nk jamu org dtg masa tu.. Cuma aku xcukup budget...

Junior asyik dok sebut gakla cena diorg nk buat open house pulak lepas tu... Dan mmg ada jugak satu kopartment tu buat open house lg besar drpd aku.. Diorg msk sendiri rendang kt bisa.. Tak mcm aku yg beli nih..hahah

Rendang tu mmg diorg puji sedap sgt.. Pandai mkcik tu buat.sesuai sgt mkn dgn nasi himpit... Makcik tu pon ada tanya time aku hantar tray dia, ok x rendang tu?? Aku jawab " ok sangat.. Depa semua suka".. Hehe kembang makcik tu... Dia pon baru try buat bnyk2 kot, tu yg nk tau sgt tu..smbl bilis ja masin sikit tp licin jugak....

Tula pengalaman masa2 akhir aku bergelar student maktab... Seronok sgt dan x mungkin aku lupa smpai bila2...

Hopefully lepas ni dptla buat open house kt rumh sendiri plak..dan hope aku puas hati mcm tula jugak..

Wednesday, December 23, 2015

Keinginan yang membuak-buak- umrah dengan mak.

Assalamualaikum semua.

Maybe aku tak pernah update kat sini(or even kat fb or ig)...genap setahun dah... Mak ku yg cuma seorang,tiada ganti... Diserang strok... Sesuatu yg tak pernah kami terlintas di fikiran.. Akan terjadi kat mana2 ahli keluarga. Terutamanya mak...

Utk pgthn, mak kena pada 10disember 2014.. Cuma berumur 50y2m pada masa tu...

Dan kalo korg nk tau, mak jenis yg sgtla menjaga kesihatan.. Habis segala jenis suppliments dari a-z semuanya dia tau dan amalkan.. Mana amalan dan petua semuanya dibuat...

Sebab tulah kami semuanya(family &jiran2& kwn2 mak) semuanya terkejut sgt2 bila jadi mcm ni..

Masa kawan2 mak( semuanya kariah surau kampung yg lebih berusia) dtg melawat di hosp, semuanya menangis.. Tak sangka jd mcm tu..

Tp kronologi sblom jd tu, mmg dh lama mak sakit kepala dan sentiasa pantau tekanan darah yg selalu naik tinggi.. Aku ygtak tau apa2 ni takdala ckp apa pon. Tp kakak aku dok bising dh... Kenapa mak takmau p hosp.. Aku ni tak reti bab2 sakit ni.selagi tak hadapi, aku pon xtau. Mak ada ambik ubat homeopati sbnrnya tp hari tu mmg dia terlupa mkn.. Plus pressure lps kenduri... Tengok2 tak lama ja,mak kena.. Huhu.. Hancur luluh betol hati aku masa tu.. Nangis ja.. Tak berhenti... Solat hajat,yaasin mmg aku tak berhenti.. Aku tau aku ja yg boleh diharap dari segi tu... Jadi aku tak putus buat semua tu...

Apa kaitan dengan umrah ni???

Sori,pnjg plak cerita pasal tu..

Tp masa mak kena tu,maklong adala janji,bila mak lega,maklong nk bawa mak g umrah/haji. Mcm tula, x igt sgt apa yg maklong janji katmak.. Utk naikkan smgt mak sihat cpt sbnrnya...

Doc pon dh bg target 3 bulan insyaAllah dh boleh jalan.sbb keadaan mak tak teruk pon.

Tp smpai skrg, dh masuk setahun, tp mak masih belum ada big improvement... Mengesot lg utk bergerak.. Sebelah kanan tak dpt digerakkan mcm normal lg. Masih memerlukan bantuan kalo nk bgn bergerak ke kereta ke pe.... Treatment takad ni berurut, fisio tiap minggu, terapi cara kerja... Tp bg aku, yg plg penting sbnrnya ialah usaha org tu sendiri nak berjalan dan bergerak... Barulah akan sembuh cepat... Sbb paklong pon pernah jd, dlm beberapa bulan dh boleh jln normal,. Sbb kuat smgt.. Dia takmau org dok uruskan dia... So dr awal dh nak bgn sendiri.. Tp aku xsangkal sokongan org sekeliling sgt penting... Aku pon dh xtau nk bg sokongan mcm mana... Cuma aku larangla makan mknn yg berlemak,minyak sgt... Sbnrnya susah jugak nk melarang org tua.. So aku bnyk pendam ja sbb taknak lukakan hati mak... Abah dgn kakak jela bnyk dok push mak.dgn niat baik.. Aku mampu doa ja supaya mak cpt sembuh...

aku dgn husband & amni baru balik dari sabah sbnrnya... Aku ambek tiket AA awal.. Dptla murah sikit... Kat sana yg aku mula bertekad nk bawa mak ke umrah tahun depan...

Mula2 mmg tekad dah nk ke korea tahun dpn.. Aku mmg nk sentiasa penuhi cuti dgn travel kalo boleh..dulu time bujang aku xda kawan nk teman.duit pon tarak. Tp skrg aku dh ada teman sehidup semati insyaAllah. Yg tinggal kena ikat perut jela utk realisasikan impian travel..

Dalam dok fikir nk g korea tu,tb2 ja Allah bg ilham supaya bawa mak umrah...mayb masa tu betul2 genap setahun mak kena strok.aku dok teringat kat mak.. Maklong dgn paklong plak g umrah lg dgn bangchaq.. Mesti mak aku pon teringin sgt nk g... So aku decide balik umah ni mesti ajak mak g umrah..dr segi dana mak nk ke sana aku tak risau sgt.. Aku agak sure abah akan sediakan.. Takpon maklong pon ada janji kan.. Adik2 aku pon ada kalo nk topup sikit2... Dlm pikiran aku,mesti mak nk bawa adik. Utk tolak wheelchair nt dan uruskan mak.. Sementelah aku dan husband mesti sibuk uruskan anak2 kami. InsyaAllah dh bersalin time tu. Doakanlah semuanya selamat... So dana mak & adik mmg aku x risau sgt...

Yg plg aku risau, dana aku,husband dgn  anak2.... Skrg ni kami baru beli rumah.. Kalut dgn kos renovation rumah dan perabot utk masuk rumah... Mmg dlm kira2, yilek terus duit simpanan aku... Pastu thn dpn mesti dh start potong gaji utk bayar rumah.. So kurang sikit dpt menyimpan kan.. Risau sgt aku.. Plg x, kena sediakan dalam 20k jugak utk kami sekeluarga kecik.. Mana nak cari..

Tp keinginan aku tetap membuak2... Sebab apa? Sebb nak bawa mak... Aku nk mak pegi sana,doakan betul2 supaya mak sihat balik... Aku nak mak sihat ja...

Time musim haji hr tu, aku tgk mak xlepas pandang tv dok tunjuk pasal ibadah haji org lain... Aku tau mmg mak teringin sgt nk pegi...ada sorg makcik tu tiba2 boleh berjalan kat masjidil haram.. Mak nangis teresak2 tgk time tu.. Maybe berharap dia pon dpt miracle ygsama...

Persediaan paling awal.

Aku plan nk g umrah ni bulan 12 tahun dpn... Satu hal sbb nk kumpul duit(hope fully cukup- tp aku yakin dengan ketentuan-Nya.kalo ada rezeki,insyaAllah akan dipermudahkan)
Lg satu hal. Adik aku spm thn dpn.. Jd biar dia setel dulu spm, senang sikit..
Dan jugak xdilupakan,aku tgh preggy skrg ni, bln dis tu insyaAllah  anak pon dh 5 bulan.kalo diizinkan Allah semuanya berjalan lancar..

Jadi skrg ni aku cuma berusaha mengumpul maklumat pasal pglmn2 org lain mengerjakan umrah terutamanya dgn anak kecik dan jugak dgn warga oku...skrg aku bnyk google pasal bawa anak g umrah ja..lenkali insyaAllah tgk pglmn org bawa oku plak..

Dlm apa yg aku baca,ni beberpa maklumat yg boleh aku simpulkan.

1. Akan pegi madinah dan mekah.tp kena tau agensi kita bawa g mana dulu..nk niat ihram kat mana...

2.kat madinah nt kat raudhah tu(makam nabi) akan diasingkan lelaki dan perempuan.perempuan ada turn yg kena ikut... Kena banyak sgt sabar... Aku taktau mcm mana aku nk handle mak,amni dan baby serentak pada masa tu.takpe,mesti ada jalannya... Kita akan figure it out nanti.. Doa ja banyak2 semoga Allah permudahkan..dan diberikan peluang bersolat di dalam raudhah...tmpt sangat makbul doa...

3.ada bnyk jugak aku tgk blogger tulis ziarah yg asingkan lelaki perempuan.jd aku jd risau sikit.sbb bawa adik utk tlg jaga mak,tp diasingkan plak..kucar kacir plak.tp takpe, insyaAllah ada jalannya...doa bnyk2...

4. Nk tawaf tu mcm concern sikit kalo dgn anak kecik..najis dia pe sume.. Oku xpe,duduk atas wheelchair. Adik boleh tolak mak.xda masalah. Saie plak mcm longgar sikit.aku pon xbrapa sure. Maybe sbb tawaf kena pastikan bahu kiri sentiasa sblh kaabah kan.kalo kita dok kalut dgn anak,takut susahla sikit nk pastikan bahu kita.

5.setakad ni yg aku google plg ramai puas hati dgn tabung haji travels.. Andalusia pon ok...katanya skrg andalusia lg bagus dr TH.. Kalo ikut aku,biar ambek TH Travels terusla.. Sbb aku nk bawa oku,babies lg.. Biar dpt hotel paling dekat dgn masjidil haram.senang mak aku nk ulang alik.. Harga yg aku tgk rm8000 kalo nk bilik berdua.dan rm7000 kalo nk bilik berempat.. Kalo nk berempat pon takpe kan..tp mcm xcukup plak sbb utk amni pon kena bayar.cuma ada potongan sikit kot... Makann pon semuanya disediakan pihak hotel..setiap waktu mkn.dan khidmat travel agency pon tiptop katanya... Aku tak berani lgsg nk try segala agency yg berlambak2 nmpk kt tepi2 jln.. Even dpn rumah baru aku pon ada ustaz tu letak banner rm5k lebih ja g umrah... Takutnya aku tgk harga murah sangat... Takut kena tipu wehh.. Dh ramai yg terkena..tp apa sekalipon,yg plg penting doa,doa,doa supaya Allah permudahkan segalanya kat sana... Even kalo kita dh pilih travel agency plg terbaik pon,kalo dh Allah dh tetapkan ada kesulitan,maka tak jadi jugak.so,banyakla doa,bersihkan hati.. Tu yg aku tgh try buat skrg ni...

6.ramai sgt bawa anak kecik dan seronok sgt sbnrnya.. Sbb org arab suka main dgn budak kecik..mudah jugak dpt rezeki tak dijangka..

7. Ibadah kita mmg akan jd renyah sikit sbb bw anak kecik kan.tp percayalah,makin susah,makin banyak ganjarannya...

8. Bln disember tu katanya mekah dh mul sejuk... Masuk musim sejuk kot.ataupon akhir musin sejuk.aku xpasti.. Aku takut kalo g time panas. Sbb dgn anak2 kan.. Dis katanya elok2 ja tak sejuk sgt n tak panas sgt.. Hope mcm tula...

Apa kata mak??

Time aku balik dr sabah tu, dlm sehari dua lps tu aku ckpla kat mak, thn depan kita p umrahla plak... Korea ka pa ka boleh p lepas ni.. Mak tau dh mmg aku dok plan nk p korea next year...

Pastu aku nmpkla mak dok pikir.. Mana nk cari duit.. Nk gadai emasla mcm2... Hehe.. Padahal aku rasa abah boleh ja cari duit utk mak pegi..setahun lg kan.. Bukan minggu depan.

Pastu aku ckp kena bawa mahram(aku pon xbrapa sure pasal mahram ni.katanya kena 18thn ke atas.. Dn yg aku faham, ayah mertua xboleh.. Tp menantu boleh ke x e?aku tgk ramai ja pegi laki bini,pastu bawa mak wife tu.. Kiranya guna mahram menantula kan??) Adik aku baru nk spm,maksudnya dia baru nk masuk17thn... Tp time tu aku x awarela pasal ni.. Mak pon ckp.ha.bawa afiqla nk tolak kerusi roda mak.. Aku mmg dh agak dah..mak mesti nk bawa anak laki dia yg sorang tu. Aku pon hope adik aku dpt tolong kami serba sedikit... Terutama jaga mak.. Dan jugak pegang amni kalo apa2 hal..

Mak jugak ckp "aish, bagila mak boleh jalan sikit dulu...senang nk p toilet ka apa"

Aku pon ckpla,yelah sempatla lg setahun ni mak nk usaha bg dpt berjalan...

Aku rasa mak terkilan kalo p sana tp takdpt nk sujud... Skrg kan mak solat duduk ja.. Tp betulla kan.. Ada lg setahun mak boleh berusaha nk pulihkan keupayaan dia.. Kalo tak usaha nk pegi skrg,time aku berkobar2 ni,aku takut nt hilang smgt aku,dh payah dh cari smgt tu balik..

Dh kita berniat nk buat benda baik, better kita terus usaha buat... Jgn tangguh lagi... Kita tak tau pon bila ajal kita...

Kesimpulannya mmg aku teruja sangat nk bawa mak dgn family g umrah tahun depan.. Hopefully Allah permudahkan niat aku...ameen

Sunday, December 20, 2015

Request list for confinement lady~

Assalamualaikum.

Tak boleh nk tidur sbb asyik dok buat list dlm kepala. Apa yg nk request pd confinement lady..

Mcmla awak tu nk beranak minggu depan.. Hehe... Takpela.. Aku mmg kuat berangan.layan jela... Lgpon sblom aku mula mengajardan takda masa nk updat eblog,better aku tulis ni..

Ni apayg aku fikir nk request.

1.kemas &sediakan tmpt tidur, &tmpt duduk timesiang utk aku &baby.-basuh cadar seminggu sekali.sapu smpah & mop bila perlu.

2.uruskan pakaian pantang aku & pakaian baby. Basuh,sidai lipat kemas...

3. Uruskan makanan sepnjang aku berpantang. Masak & hidang panas2. Termasukla air herba ke apa yg  perlu time pantang. Kalo ada sumber nk beli kt mana bhn mentah, bgtau jela husband aku g beli utk dia masak.

4.uruskan air mandi aku. Mandikan baby 2 kalisehari.

5.bawa baby ke klinik kalo aku x mampu..temankan suamila kan..in case baby kuning ke pe. Nauzubillah.

6. Urus transport sendiri. Kalo boleh tidur rumah kami pon takpe. Kalo nk balik hari2 pon xpe.asalkan transport sendirila or ada org jemput/hantar.

7. Urut aku ikut aturan yang betul. Mula dari awal smpai habis confinement period.

8. Buat aturan2 berpantang lain. Mcm bertangas ke apa.

9.sediakan batu tungku dibalut daun herba kat aku setiap hari tanpa gagal.

10. Aku sediakan rm1500. Bayaran setiap 15 hari.kalo katakan ada yg nk jaga aku tp xreti mengurut ke pe, aku kurangkanla harga tu sbb nk kena cari org lain urut plak kan.

Second child,insyaAllah..

Assalam semua...

Mcm title tu kan... Tau dh im pregnant..again!

Alhamdulillah... Nazarnya nk buat sujud syukur. Alhamdulillah dh buat..takut sbnrnya kalo tak igt ada bernazar yg lain2... Hope takda buat nazar lain. Kalo ada,hope aku teringat.

Minggu ni dh minggu ke  11 insyaAllah kalo ikut kiraan dari period 30hb sept..

Tp mak ai... Alahan...

Mcm pregnancy yg sblm2 ni, mmg alahan aku ni sama ja... Huhuhu... Sedih... Tp bukan tak bersyukur tau.. Cuma aku manusia biasa yg berasa letih dan penat..

Luckily kali ni, dh duduk sama2 suami... Dan luckily jugak!!! Hubby mmg sgt2 memahami kali ni... Maybe ilmu dia dh banyak pasal kesengsaraan wanita hamil ni.. So dia sgtla considerate dan faham.. Lega sangat2.... Jauh beza dgn masa pregnant amni dulu... Yela,dulu dia xtau..

Slack sgt2 kami plan bercuti ke sabah time aku mcm ni... Tiket flight dh beli bln 5 lg... So nak x nak takkan nk burn.. Pegi jela.. Tp kami cancel nk g island hopping.
Seksanya tuhan jela yg tau spnjg kami kt sana seminggu... Tak tau nk cerita apa..tp dgn kepanasan kat sana.. Ya Allah... Letihnya... Sepatutnya enjoy kat sana tp rasa mcm kena torture plak... Wuwuwu... Rasa mcm mls nk g vacation lg lps ni tau tak...huhu (padahal dh screenshot sana sini cena org g korea tanpa guide..hehehe)

Apa yg plg aku risau,kslmtn kandunGan ja... Tak kisahla keta sewa tu jd apa  even kami masuk desa dairy farm tu dgn jalan under construction,penuh dgn lubang.. Yg plg risau,kandungan aku... Bukan kereta.
Pastu kitorang sesat sbb ikut google map.. Bebal sungguh... Sesat dlm sabah tea. Padahal nk cari tagal food massage kt tepi jln tu ja sbnrnya... Naya sungguh.. Kandungan akula yg plg risaunya...

Hope sgt anak ibu sihat....even dh tempuh mcm2...

Thursday, August 20, 2015

Late period~slightest hope

Salam semua...

Actually just nk story, dh lewat period... Actually in my life xwujudla perkataan lewat period tu sbb period wns mmg irregular kan... Cuma lepas misscarriege hr tu, period memang sharp hari ke 37/38... Walaupun cuma period 3 kali ja lps gugur tu.tp dh meletakkan regular dh tu...

Kalo tgk pic di bawah.u can c... Dh hr ke 45... Which is lewat 10hari..

So mmg menggunung jugak harapan aku... Semoga lekatla permata hati kedua skrg ni..

Tp aku dh buat pregnancy test.on 32nd day.. And it turns out negative...

And FYI, masa pregnant amni dulu, mmg week ke 6, negatif lg, lepas seminggu test positif plak... And keluarla amniku syg...

So possible jugak repeat menda sama kan kali ni?? So juz hoping jela...

Skrg xda duit nk beli pregnancy test.tunggu gaji dulu... Which is next tuesday.. So hopefully double lines on the next test!!

Symptoms?? Moody for about 2 weeks back.. Husband yg asyik kena..hehe...

And 2days back, i had breast pain... Which i found horrible on my second pregnancy... But both signs are also may become period signs.....

So, deep inside i knew, i may not pregnant, but the period is a bit late... (Or the cycle become 60 like the old time before my 2nd pregnancy)... Who knows??

So i'll just keep praying... And avoiding dangerous food.. Hehe.. Tp smlm mkn tomyam putih yg kusangkakan sup... Huhuhu.. Terkedu jap... Semoga x jd pape(if i am pregnant lah)..

Semoga Allah memakbulkan hasratku utk pregnant lg.... Ameen...

Tuesday, July 21, 2015

Berleteq~

Dh akhir bulan tujuh....

Dan sepatutnya  awal bln 9 due amni jadi kakak....

Beberapa hari kebelakangan ni asyik terkenangkan kandungan... Maybe sbb dh dekat dgn due... Akak hajar kt sebelah yg due lg lmbt pon dh boyot.. Aku sepatutnya lg sarat... So aku melayan perasaan sikit...terkilan...

Aku mmg jenis kepala batu yg x da hati.... Bila dh lama... Br aku terasa mcm ni... Hr tu aku x da rasa apa sgt...

Dh 3x period lepas gugur tu... Dan sbnrnya tiap kali period lmbt sikit, mesti ada terselit harapan kot2 pregnant balik...(even aku sedar badan aku belom bersedia)

Xpela awanis... Teruskan tunggu... Sabar... InsyaAllah ada kemanisan di hujungnya...

Ya Allah aku bermohon kepadamu...kau kurniakanlah zuriat-zuriat yg seterusnya kepada kami berdua.... Permudahkanlah harapan kami ya Alah... Percepatkanlah aku mengandung dan dpt melahirkan anak-anak yg sterusnya dengan sihat dan cerdik cergas...ameen